5 tips voor een fijne en inspirerende werkplek

In een inspirerende werkplek presteer je beter, voel je je gelukkiger en ben je vaak ook nog eens creatiever. Maar hoe creëer je zo een inspirerende werkplek? Wij helpen je op weg met 5 tips en een nieuwe dosis inspiratie.

1: Een plek om te ontspannen

Ontspanning is essentieel als je productief wilt blijven tijdens je dag. Richt daarom een speciale loungeruimte of ontspanningshoek in. Creëer bijvoorbeeld een ruimte met loungebank of zitzakken, een boekenkast met interessante boeken en/of een tafeltennistafel in. Zo kun je even lekker ontspannen met een tijdschrift of boek of juist in beweging komen tijdens een spelletje met collega’s. En daarna natuurlijk weer met frisse concentratie terug naar de orde van de dag.

2: Geef een persoonlijke touch

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruikrok/ Netpanel blijkt dat de ideale werkplek huiselijk aanvoelt. Tijd dus om die persoonlijke spulletjes een plekje te geven op je bureau! Fotolijstjes, dat ene leuke souvenir of je favoriete plant. Je kunt er alle kanten mee op.

3: Planten en groen in huis

Groen op de werkvloer heeft een positief effect op mensen. Zo zorgen planten voor een betere luchtkwaliteit en verminderen ze stress. Maar zelfs kunstplanten fleuren de afdeling op, zeker als je deze combineert met een mooie kleurige pot.

4: Een lichte en opgeruimde werkplek

Uit onderzoek blijkt ook dat een goed verlichte en opgeruimde werkplek bijdraagt aan een hogere productiviteit. Van een chaotisch en donker kantoor word je tenslotte eerder onrustig dan blij. Gelukkig hoeft een opgeruimd kantoor niet saai te zijn. Schep bijvoorbeeld orde met kleurrijke opbergbakjes op je bureau of gebruik een design kast als scheidingswand op de afdeling.

5: Creëer een oase van rust

Meer doen door pauze te nemen? Het klinkt misschien gek, maar in Zweden zweren ze erbij. Bij het fika concept nemen werknemers om 10.00 en 15.00 een koffiepauze en laten ze het werk even voor wat het is. En wat blijkt? Werknemers zijn productiever en creatiever en doen minstens zoveel werk in minder tijd. Een mooi excuus om op zijn tijd pauze te nemen.