60 procent ziekenhuizen heeft IT-arts

(Bron: bnr.nl)

There is a new doctor in town. De CMIO: de Chief Medical Information Officer, een arts die de helft van zijn of haar tijd besteedt aan technologie, innovatie en de automatisering binnen ziekenhuizen.

Zestig procent van de Nederlandse ziekenhuizen heeft inmiddels zo'n CMIO, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd. In totaal hebben 47 (van de 78) ziekenhuizen er een in dienst. En dan te bedenken dat de CMIO twee jaar terug nog niet eens bestond.

De CMIO houdt zich bezig met de toekomst van het ziekenhuis; digitalisering, automatisering, technologie en innovatie behoren tot de portefeuille van deze IT-arts. Ook privacy en cybersecurity zijn onderwerpen waar de CMIO zich mee bezighoudt.

Combineren

De CMIO is naast de IT-werkzaamheden ook nog arts. Zo is Iris Verberk, verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, naast CMIO nefroloog (onderdeel van de interne geneeskunde dat zich met nieraandoeningen bezighoudt). Door de werkzaamheden te combineren houdt ze 'feeling' met de praktijk. Verberk: 'We moeten een brug slaan tussen IT en medische specialisten.' Haar collega Felix Kreier is behalve CMIO in het Amsterdamse stadsziekenhuis OLVG ook kinderarts.

Bij het Maasstad werken ze met elektronische pati├źntendossiers en dat zorgt voor een enorme administratieve last voor de artsen. Verberk zorgt ervoor dat die klachten gebundeld bij de softwareleverancier terecht komen, en zo koppelt ze technologie en de praktijk.