Belastingdienst moet stoppen met gebruik bsn in btw-nummer

 

Bron: www.rtlz.nl

De Belastingdienst moet van de privacyautoriteit vanaf 1 januari 2019 stoppen met het gebruik van het burgerservicenummer (bsn) in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Of die deadline wordt gehaald is de vraag: de Belastingdienst zegt dat de klus niet binnen een paar maanden is geklaard.

Het btw-nummer moet verplicht op de website van ondernemers en op facturen worden vermeld, waardoor iedereen het burgerservicenummer kan zien van een zelfstandige.

Dat kan mogelijk zorgen voor problemen, want met een bsn, naam, woonadres en telefoonnummer kunnen criminelen makkelijk identiteitsfraude plegen.

Geen wettelijke basis

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het gebruik van het bsn in het btw-nummer in strijd is met de privacywet. In zijn onderzoeksrapport  staat dat de Belastingdienst 'geen wettelijke basis heeft' om het bsn te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak.

De Belastingdienst moet 'zo snel mogelijk' stoppen met deze praktijken. "Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen", aldus de autoriteit.