Hoe werkt de Scrum methode?

Is Scrum nog niet in jouw werkomgeving doorgedrongen? Scrum en ‘Agile werken’ maken een enorme opmars in het Nederlandse bedrijfsleven. Hoewel scrum oorspronkelijk uit de softwareontwikkeling komt, wint scrum ook sterk aan populariteit binnen de gehele zakelijke dienstverlening. Er is bijna geen zakelijke dienstverlener, E-commerce professional of ICT’er die nog nooit van scrum gehoord heeft. En ICT’ers worden vaak ingehuurd als zzp’er en niet zelden in de rol als product-owner of scrummaster.

Binnen Scrum wordt er gewerkt in zelf-organiserende teams bestaande uit verschillende specialisten en Scrum rollen. Degene die het proces begeleidt, wordt ook wel de Scrum Master genoemd (check ook eens ons Scrum Master Kennisplatform). Deze persoon zorgt ervoor dat het team zich aan de regels houdt en efficiënt kan doorwerken. Het team en de Scrum Master werken voor de Product Owner, die als intermediair fungeert tussen de klant (voor wie het product gemaakt wordt) en het team (die het product daadwerkelijk maakt).

Met een sprint wordt een afgebakende tijdsperiode van ongeveer 2 tot 4 weken aangeduid. Een sprint begint met een planning, en eindigt met een review en retrospective meeting. Hoeveel sprints er van toepassing zijn, verschilt per project. Om de taken binnen een sprint goed uit te voeren, is onderling overleg tussen de teamleden noodzakelijk. Daarom is er elke dag een kort overleg met het team; de Daily Scrum.