Nieuw btw-nummer in 2020 voor ZZP’ers: dit gaat er veranderen

Nieuw btw-nummer in 2020 voor ZZP’ers: dit gaat er veranderen

Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer van de Belastingdienst. Het nieuwe btw-identificatienummer is vanaf 1 januari 2020 niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN).  Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Btw-nummer eenmanszaken 

Er zijn momenteel ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland. Iedere ondernemer die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als eenmanszaak krijgt een btw-nummer toegewezen. Je huidige btw-nummer is je burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging ‘B01’. 

  • Zzp’ers zijn verplicht hun btw-nummer te vermelden op facturen.

Burgerservicenummer

Het burgerservicenummer is een vertrouwelijk, uniek persoonsnummer bedoeld voor privécommunicatie tussen burgers en overheid. Bij zzp’ers is dit BSN via hun huidige btw-nummer openbaar toegankelijk.

Iedereen kan via je webshop of facturen jouw persoonlijke BSN achterhalen en daar is al jaren weerstand tegen. Het maakt ondernemers kwetsbaar voor identiteitsfraude.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de Belastingdienst in december 2018 een verbod op voor het verwerken van het BSN in het btw-identificatienummer. Dit is volgens de AP namelijk in strijd met de nieuwe privacywet AVG, die sinds 2018 van kracht is.

De AP oordeelde dat er een ander systeem moet komen en verplichtte de Belastingdienst voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen.