Starten als zzp’er: 5 belangrijke stappen

Vanuit Datapool’s rol als intermediair spreken we dagelijkse met een groot aantal (IT) professionals.  Het merendeel is inmiddels actief als ZZP’er, maar een deel staat op het punt de keuze daarvoor te maken. Gaan ze voor een vast dienstverband, of kiezen ze voor het ondernemerschap met alle voordelen, maar ook risico’s die deze keuze met zich meebrengt. Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. De afwegingen die men maakt, de risico’s die acceptabel zijn, de vraag naar de aangeboden kennis, kunde en skills, zijn allemaal zaken die beantwoord dienen te worden om te komen tot een weloverwogen keuze. Om deze keuze te kunnen maken, zijn er een aantal stappen die we graag meegeven als ‘denkvoer’ aan degenen die een dergelijke stap overwegen.

Voor degene die besluit zijn / haar kansen te zoeken in het zelfstandige ondernemerschap, zijn er op hoofdlijnen een 5-tal stappen die belangrijk zijn om mee te nemen.

Een eigen bedrijf starten als zzp’er gaat vaak heel snel. Dit heeft verschillende redenen. Soms heb je geen startkapitaal nodig. Welke belangrijke stappen dien je te nemen als  zzp’er?

1. Personal branding

Wanneer je gaat starten als zelfstandige is het goed om te weten hoe je in de markt overkomt. Bekijk of je ervaring, skills en vaardigheden goed terug te vinden zijn op je cv en LinkedIn profiel.

2. VAR/DBA en bepaling loondienst

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Vervolgens bepalen zij ook of je zelfstandig bent. Dit zou via de wet DBA geregeld worden. Maar de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2020.

ZZP’ers en opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Alles draait om de vraag : ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst.

3. Je uurtarief bepalen

Het juiste uurloon bepalen is lastig. Te hoog schrikt klanten af. Te laag is niet alleen een onderwaardering van je kwaliteiten, het levert misschien ook nog te weinig inkomsten op.

Bereken hoeveel je per maand minimaal nodig hebt om van te kunnen leven en om je verplichtingen van te kunnen betalen. En trek daar je bedrijfskosten van af. Dan heb je een goed beeld van wat je per uur moet vragen. Daarnaast spelen jouw ervaring en vakmanschap ook een rol bij de hoogte van je uurtarief. Je kunt ook in gesprek gaan met een intermediair om je uurtarief te bepalen.

4. Je rechtsvorm kiezen

Als zzp’er moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar moet je aangeven in welke rechtsvorm je gaat starten. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak. En in sommige gevallen met een besloten vennootschap (bv). De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid. Zoek uit welke rechtsvorm bij jou past.

5. Je bedrijf inschrijven bij de KVK

Ben je klaar voor de start van je eigen bedrijf? Je hebt een goede bedrijfsnaam bedacht? Dan kun je een afspraak maken met de KVK en je bedrijf inschrijven. Daar wordt ook meteen de aanmelding bij de Belastingdienst geregeld en ontvang je een btw-nummer.