Wat zijn de Agile Scrum rollen?

In veel aanvragen die Datapool in behandeling heeft staat dat je kennis en kunde dient te hebben van Agile / Scrum. Wat zijn de verschillende rollen en hoe ziet het proces eruit?

Er zijn drie verschillende Agile Scrum rollen die vervuld moeten worden: de Product Owner, de Scrum Master en het Scrumteam. Al deze Scrum rollen hebben brengen verschillende taken met zich mee. Een belangrijke succesfactor van Scrum is het zelf organiserend vermogen van het team.

De Scrum Master

De Scrum Master ondersteunt het proces en is er voor het team. Hij begeleidt het team door ervoor te zorgen dat het juiste proces wordt gevolgd. Wanneer er extra trainingen nodig zijn is hij degene die deze verzorgt. Ook is hij verantwoordelijk voor alle vergaderingen en het regelen van voorzieningen zoals een werkruimte, software en hardware. Eigenlijk is hij de persoon die ervoor zorgt dat de teamleden ongestoord hun werk kunnen doen. Zo is het niet de bedoeling dat anderen tussendoor komen met extra eisen of werkzaamheden.

Product Owner

De Product Owner vertegenwoordigt de belangen van de klant. Hij is de opdrachtgever of hij kan de klant zelf zijn. Hij heeft er het meeste belang bij dat het product gemaakt wordt en dat het van goede kwaliteit is, hij betaalt namelijk de rekening.

Ook beheert hij of zij de backlog, hij bepaalt dus in welke volgorde wat gedaan moet worden. De belangrijkste wensen staan altijd bovenaan omdat deze het meeste voordeel opleveren.

Het team

Het team is multidisciplinair samengesteld en verantwoordelijk voor het afleveren van het product aan het einde van elke sprint. De teamleden zorgen ervoor dat het product voldoet aan de wensen van de klant en dat het binnen de sprint wordt geproduceerd. Meestal bestaat het team uit 3 tot 9 personen, die zichzelf organiseren. Het team doet al het werk aan het product: de analyse, het ontwerp, de ontwikkeling, de testen en de documentatie.

Freelance aanvragen

Ben je een freelancer en heb je ervaring met Agile / Scrum? Bekijk dan de Datapool site om te kijken of er een interessante aanvraag voor je bij staat! Mocht je hier nog geen ervaring mee hebben, dan kan een cursus of training uitkomst bieden. Echter werken niet alle opdrachtgevers Agile / Scrum.