Zorgeloos slapen als zelfstandige

Zorgeloos slapen als zelfstandige

 

Volgens nieuwe cijfers van het CBS had in 2018 24 procent van de Nederlanders van 25 jaar of ouder last van slaapproblemen. Een forse toename: in 2017 was dit nog 21 procent.

"Zo'n 20 procent van de bevolking heeft een slaapstoornis", zegt neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger. "Daarnaast zijn er nog mensen met slaapproblemen, doordat ze zelf 'rare dingen doen'. Te laat naar bed gaan, bijvoorbeeld, alcoholgebruik, of spelletjes spelen op hun smartphone. Vooral schermgebruik en alcohol drinken leiden tot een slechte slaapkwaliteit. Veel mensen doen.

Rustmoment

Volgens Hamburger is een boek lezen of naar iets rustgevends luisteren een effectieve manier om in slaap te vallen. "Als je moeite hebt met inslapen, is het slim om twee uur voordat je gaat slapen al te stoppen met het gebruik van je telefoon of andere drukte. Lees een boekje en pak je rust. Iets als mediteren kan daarbij ook helpen."

Een koele, donkere ruimte, rust nemen voordat je naar bed gaat, je telefoon of ander scherm wegleggen en een warme douche voor het slapengaan zijn de beste omstandigheden voor een goede nachtrust."