Zzp'er sportiever en actiever dan gemiddelde Nederlander

Bron: zzpbarometer.nl

Zzp'ers sporten veel vaker dan de gemiddelde Nederlander en zitten aanzienlijk minder lang per dag. Dat lijkt zijn effect te hebben op de gezondheid: een derde van de zzp'ers geeft aan nooit ziek te zijn.

Ook het gemiddelde aantal verzuimdagen van de zzp’er is met iets meer dan twee dagen veel korter dan dat van de gemiddelde Nederlander (bijna zeven dagen). Van de zzp’ers die weleens ziek zijn, werkt een vijfde altijd door tijdens ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in opdracht van Centraal Beheer. De Enquête stelde zzp'ers exact dezelfde vraag als de Eurobarometer aan Nederlanders over de regelmaat waarmee zij sporten. Ze hebben de resultaten vergeleken en hieruit blijkt dat de Nederlandse zzp'er veel vaker sport dan de gemiddelde Nederlander. 70 procent van de zzp’ers geeft aan ‘regelmatig’ of ‘met enige regelmaat’ te sporten, tegenover 57 procent van de gemiddelde Nederlanders.

Hoeveel uur zit zzp’er op gemiddelde dag?

Op het gebied van ‘zitten’ hebben ze ook een vergelijking gemaakt tussen de zzp’er en gemiddelde Nederlander. Van alle zzp'ers die aan hebben gegeven meestal te zitten tijdens hun werk, zit slechts twaalf procent meer dan 8,5 uur op een dag. Maar liefst 32 procent van de gemiddelde Nederlander heeft aangegeven 8,5 of langer te zitten per dag.

Gemiddeld zit de zzp'er 6,3 uur per dag, tegenover 8,18 uur van de gemiddelde Nederlander. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt zelfs dat Nederlanders tussen 25-54 jaar gemiddeld 8,68 uur op een dag zitten.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 774 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de ruim 1,2 miljoen zzp'ers die Nederland kent (KVK, oktober 2018).

Bekijk het volledige artikel hier.