Datapool

Handleiding Bedrijfsbezoeken – Handhaving wet DBA

21 feb 2025
Deel blog

 

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Op 17 februari jl. heeft de Belastingdienst de vernieuwde handleiding “Arbeidsrelaties – bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken” gepubliceerd. Een nuttig, maar lijvig document.
Wij zetten (als intermediair die graag bij blijft) de belangrijkste aandachtspunten voor een bedrijfsbezoek overzichtelijk voor je op een rij!

In het kort

De Belastingdienst houdt toezicht op arbeidsrelaties via bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken. Bedrijven worden geselecteerd via steekproeven, risicomodules of signalen uit klantbehandelingen. Doel hiervan is om inzicht te krijgen in hoe zij arbeidsrelaties kwalificeren en om, waar nodig, te wijzen op risico’s op schijnzelfstandigheid.

Wat kun je verwachten bij een bedrijfsbezoek?

  • Bedrijfsbezoek als startpunt: De Belastingdienst komt langs om in gesprek te gaan over je samenwerking met zelfstandigen en wijst je op mogelijke risico’s. Bij grote organisaties gebeurt het bezoek doorgaans door een duo (controlespecialist en heffingsspecialist loonheffingen).
  • Tijdens het bezoek wordt gevraagd naar de gebruikte overeenkomsten, werkwijze en vastlegging van arbeidsrelaties.
  • Er wordt gekeken naar het gebruik en toepassing van modelovereenkomsten.
  • Indien nodig, wordt een rondleiding gevraagd om een beter beeld te krijgen van de werkwijze.

Hoe verloopt de evaluatie en verslaglegging?

  • Evaluatie met specialisten: De bevindingen worden intern besproken met betrokken specialisten van de belastingdienst. Het verslag bevat een feitelijke weergave van het gesprek, opgevraagde stukken en eventuele afspraken of risico’s.
  • Feitelijk verslag: Je ontvangt het genoemde verslag. Indien er specifieke afspraken zijn gemaakt, kan een concept-verslag aan jou worden voorgelegd ter controle.
  • Boekenonderzoek bij risico’s: Ziet de Belastingdienst aanwijzingen voor schijnzelfstandigheid? Dan volgt mogelijk een vervolgonderzoek of een boekenonderzoek waarin administratie van de opdrachtgever inhoudelijk wordt gecontroleerd.
  • Gevolgen bij dienstbetrekking: Wordt een arbeidsrelatie als dienstbetrekking beoordeeld? Dan kan dit leiden tot een correctieverplichting of naheffingsaanslag. Voor kwaadwillenden kan dit met terugwerkende kracht vóór 1 januari 2025 gebeuren, in alle andere gevallen niet.

Wat kun je doen om goed voorbereid te zijn?

  • Zorg dat je administratie op orde is en alle afspraken met zzp’ers helder en inzichtelijk zijn.
  • Gebruik duidelijke (model)overeenkomsten en werk ook daadwerkelijk volgens deze afspraken. Focus je extra op de opdrachtomschrijving.
  • Houd vastgelegd hoe je de zelfstandigheid van je opdrachtnemers hebt beoordeeld. Zorg dat dit makkelijk en direct inzichtelijk is.
  • Wees transparant over je werkwijze en toon aan dat je zzp’ers geen instructies of gezag geeft zoals bij werknemers.

Wil je precies weten waar de Belastingdienst op let? Lees hier de officiële handleiding van de Belastingdienst: Arbeidsrelaties – Handleiding bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken | Publicatie | Rijksoverheid.nl

 

 

Wij helpen je graag!
Met onze expertise en actuele kennis zorgen wij dat je samenwerking met zelfstandigen niet alleen soepel, maar ook volledig compliant verloopt. Heb je vragen of wil je je situatie laten toetsen? Neem gerust contact met mij op!

 

Even sparren over deze Blog?

Fan van het eerste uur worden?

Volg ons dan ook op LinkedIn

Wij blijven bij

En maken het jou graag gemakkelijk door wat voor ons relevant is hier met jou te delen zodat je niet alles af hoeft te struinen.  Onze blogs gaan over alles wat ons als IT intermediair raakt, dus ook jou als zelfstandige of opdrachtgever.  En soms delen we ook gewoon iets omdat wij dat leuk vinden, hopelijk jij ook! 😉

> Toon alle blogs